Aktivnost po tvojem okusu

4. 5. 2021

Letošnjo pomlad smo pričakovali močneje in bolj težko kot katerokoli prej. Komaj smo čakali, da bomo lahko spet svobodno zapustili zavetje štirih sten in se z energijo napolnili na prostem, se prepotili na svežem zraku in dvignili utrip srca.

Čeprav je omejitev gibanja v zadnjem letu želela pomagati našemu zdravju smo morali zanj tudi sami dodatno poskrbeti, saj je bilo priložnosti za šport in rekreacijo manj, toliko bolj v zimskih dneh. Še posebej mladi in otroci so bili v času zaprtja šol prikrajšani za redno športno aktivnost.

Pretekli mesec je svoje športne podvige z nami delil Zalin ambasador Franko Bajc. Maneken in osebni trener si brez adrenalinskih podvigov ne predstavlja vsakdanjika. Tekmovalca resničnostnih šovov ni s pohodnih poti in teniških igrišč prepodilo niti muhasto aprilsko vreme. Pri tem ko je njegovo kožo okrasil lesket zdravilnega potu, je tekočino v svoje telo vračal s hidracijo, pri čemer pa mu je pomoč nudila voda Zala.

Franko je s svojo vnemo za gibanje je navdihnil tudi svoje in Zaline sledilce na družbenih omrežjih. Spodbudil jih je, da se odpravijo pretegniti okončine, razgibati telo in da morda za spremembo poskusijo tudi s kakšno športno aktivnostjo, ki jim še ni dobro znana. Zala je sledilce pozvala, da svoje najljubše športne aktivnosti, ob katerih začutijo veselje, radovednost, poželenje, ponos ali ljubezen, delijo z drugimi. V sodelovanju s Teniško zvezo Slovenije pa je nekomu, ki je s svojim konjičkom najbolj presenetil, ponudila uro tenisa s profesionalnim trenerjem.

Zakaj prav tenis?

Igranje tenisa je ob vseh omejitvah ob upoštevanju ukrepov še vedno ena izmed najbolj varnih in priporočljivih športnih panog. Vlada RS je pred časom izdelala tabelo štirih dejavnikov tveganja pri različnih športnih dejavnostih; zaprt prostor; čas, ki ga preživimo z drugimi; gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje; ter kašljanje, kihanje, kričanje, petje in hitro dihanje. Upoštevajoč te parametre, je tenis uvrščen v kategorijo majhne stopnje tveganja.

Teniški trener Zoran Krajnc pa je dejal, da je tenis je odlična mešanica delovanja uma in telesa: »Tenis je kombinacija med šahom in atletiko. Brez dobre telesne pripravljenosti in brez pravih miselnih vzorcev v glavi je težko kaj narediti. Tenis je skupek vsega.«

Najbolj priljubljen šport je kolesarjenje

Zalini sledilci na družbenih omrežjih so najpogosteje za svojo najljubšo športno aktivnost označili kolesarjenje. Pojavilo se je v skoraj polovici vseh odgovorov. Ni torej naključje, da imamo v Sloveniji tudi toliko odličnih profesionalnih kolesarjev. Tudi kolesarjenje je primer varne oblike športne aktivnosti v času, ko je človeška bližina lahko škodljiva zdravju. Izvaja se na svežem zraku in mimogrede, kadar nimamo veliko časa. Za tiste, ki pa jim vožnja po opravkih s kolesom ni dovolj, predlagamo nekaj idiličnih kolesarskih poti, ki so odlična ideja za aktivni vikend izlet.

- Parenzana

Skok na obalo je lahko športen tudi v dneh, ko morje še ni primerno za kopanje. Kolesarska pot se vleče po nekdanji železniški trasi med Trstom in Porečem, mimo slikovitih slovenskih in istrskih obmorskih mest in krajev.

- Via Bela Krajina

Razgibana pokrajina Bele krajine ponuja možnosti za različne tipe kolesarjev – za adrenalince ali družine z majhnimi otroki. Kolesarska pot teče med belimi brezami in vinorodnimi griči vse do reke Kolpe.

- Trans Slovenija 1

Če vas novo pridobljeni cepilni listek navdihuje za obisk kar treh držav v enem dnevu, je prava izbira gorska kolesarska tura, ki povezuje Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Steza se vije od Julijskih Alp skozi slikovito dolino Soče do zelenih gričev Brd in od tam skozi Vipavsko dolino in Kras do obale.

Najbolj zanimiv šport je pandolo

Med komentarji športno-osveščenih sledilcev se je znašla tudi fotografija na prvi pogled neznanega športa, ki ga poznavalci kličejo pandolo. In čeprav se sliši, da gre za novodobno iznajdbo, kot je na primer quiddich, ki se je rodil s knjigami o Harryju Potterju, je pandolo šport z dolgo zgodovino. Igra je v Sloveniji prisotna že stoletja. Zaradi močne vpetosti v družbeni kontekst igro poleg športnih zaznamujejo tudi kulturno-folklorne prvine.

Pandolo je igra osvajanja ozemlja, v kateri se pomerita po dve ekipi s po tremi igralci. Cilj igre je s pomočjo daljše lesene palice (mace) krajšo palico (pandolo) v treh udarcih odbiti čim dlje v igrišče. Ekipi tako izmenično osvajata oziroma nasprotniku preprečujeta osvajanje ozemlja.

Nazaj na vse objave