V krogu življenja
V kroguživljenja

Blagovna znamka Zala postavlja visoka okoljevarstvena merila in ostaja vodilna znamka vod na področju okoljske ozaveščenosti v Sloveniji.


Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union
Pivovarna Union

Čista voda

Vodnjak, iz katerega črpamo Zalo, je grajen tako, da so izključeni vsi površinski vplivi.

HACCP

Vsak dan izvajamo mikrobiološko in kemijsko kontrolo vode v laboratorijih Pivovarne Union v skladu s sistemom zagotavljanja varnih živil HACCP, letno pa tudi Inštitut za varovanje zdravja preverja ustreznost Zale po Pravilniku o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi. Vodo iz plastenke so na Nacionalnem inštitutu za biologijo preverili tudi z Amesovim in komet testom na genotoksičnost, kjer so ugotovili, da Zala ne povzroča poškodb DNK.

HACCP
Plastenka za plastenko Plastenka za plastenko Plastenka za plastenko

Reciklaža

Naše plastenke so izdelane iz 20% predelane embalaže.

Plastenka za plastenko

Še več energije in znanja usmerjamo v razvoj embalaže in izboljšave. V začetku junija 2012 smo za izvirsko vodo Zala začeli uporabljati plastenke, ki vsebujejo 20% predelane embalaže. Posodobili in prilagodili smo njeno kvadratno obliko in s tem omogočili, da je za 23 % lažja od naše stare plastenke. Vse te spremembe so prispevale k znižanju CO2 odtisa za 15%.

15% manjši CO2 odtis

Plastenke za vodo Zala so narejene iz polietilen teraftalata (PET), ki ne vsebuje bisfenola A (BPA). Na plastenki je tudi označba, kar omogoča ločevanje različnih vrst plastenke z namenom lažjega sortiranja in recikliranja. Reciklirani PET se lahko uporablja za proizvodnjo drugih materialov in tudi za proizvodnjo novih plastenk.

23% lažja od stare plastenke

S projektom Plastenka za plastenko smo se še aktivneje vključili v problematiko varovanja okolja in trajnostnega razvoja. Z označbo na embalaži potrošnike opominjamo na pomembnost kakovostnega ločevanja odpadne PET embalaže, ki je nujno potrebna za recikliranje ter kasneje za proizvodno novih plastenk iz predelane embalaže.