Mesto po tvojem okusu

2. 4. 2021

S prihodom pomladi, ki jo spremlja tudi vedno toplejše vreme, in ob pričakovanjih, da se bo zlagoma sprostila tudi omejitev gibanja, se bomo v prihodnjih mesecih lahko posvetili tudi odkrivanju nekoliko bolj oddaljenih kotičkov Slovenije. Kateri so najlepši kotički in jih je mogoče obiskati v enem dnevu, nam je v marcu pomagala odkrivati naša ambasadorka Neja Jesenko, avanturistka in poklicna fotografinja, ki je tudi goreča osvajalka gorskih vršacev. Nina Jesenko je svoje utrinke sobotnih gorskih podvigov, ki jih je v sklopu nagradne igre Mesto po tvojem okusu obiskala skupaj z Zalo, delila s svojimi in Zalinimi sledilci na družabnih omrežjih, hkrati pa je ljubitelje narave in planin pozvala, naj svoje najljubše skrite kotičke v fotografski objektiv ujamejo tudi sami in jih delijo z drugimi.

Utrinki Neje in njenih sledilcev s spoznavanja naše dežele, ki so nas spomnili na kraje, na katere smo morda že pozabili, ali pa so nam razkrili kotičke, ki jih še nismo spoznali, bodo v marsikom prebudili željo po raziskovanju Slovenije. Vsi kraji, ki jih je predstavila Neja s svojimi sledilci, so namreč idealni za enodnevni izlet in vas bodo očarali s svojo lepoto in šarmom, mi pa smo, da bo izbira za vas lažja, izbrali nekaj najzanimivejših. Med šestimi, ki vam jih podrobneje predstavljamo spodaj, so Vogar, Ojstrica in Goli vrh, na katere se je odpravila Neja, in tri izletniške točke (Nebesa nad Šentrupertom, Krvavica, Boč), ki so jih predlagali Zalini sledilci.

Vogar

Če vas bo pot zanesla na Gorenjsko vse tja do Bleda in Bohinja, v Bohinju vsekakor ne zamudite priložnosti, da skočite na Vogar. Planina, ki je s svojimi zelenimi travniki, na katerih se pasejo živali, ter z razgledom na Bohinjsko jezero pravi instagramovski biser, ni zahteven časovni zalogaj. Na vrh boste po označeni poti prišli v dveh urah in pol in si v tem času dodobra razmigali noge, tisti, ki bi hojo raje preskočili, pa se do cilja lahko zapeljete tudi z avtom. A vsekakor priporočamo hojo. In pa Zalino izvirsko vodo, s katero se boste odžejali na poti do vrha. Predlagamo Zalo izvirsko vodo v litrskem pakiranju, da bo količinsko dovolj, a hkrati še vedno priročno ter Isotonic, za nagrado na vrhu. Ker skrbimo za svet v ravnovesju, plastenke odnesemo nazaj v dolino in odvržemo v zato namenjene zabojnike. Travniki, ki se raztezajo na 1100 metrov visoki planini, kar vabijo k počitku, na vrhu pa boste našli tudi planinsko kočo, od koder se okrepčani lahko podate še na okoliške hribe. 

Ojstrica

Noge si, preden se lotite Vogarja pri Bohinju, na prosti dan ali celo v enem samem popoldnevu ogrejete na Ojstrici, 611 metrov visokem hribu oziroma velikanski skali, ki se dviga ob zahodnem bregu Blejskega jezera. Čudovit razgled na jezero in otok na sredini je dosegljiv že v eni uri hoje, vzpon pa je zelo enostaven. Pot ni označena, a boste do vrha brez zapletov prišli, tudi če se malo izgubite. Na cilju vas čaka zdaj že znamenita klopca, ki je bolj kot sredstvo za oddih postala znana zaradi romantičnih fotografij, s katerimi so svoje lepe trenutke v naravi na spletu delili zaljubljeni pari, vi pa si z dokumentiranjem svojega sproščanja v naravi, ki si ga lahko posladkate z Zala malino, daste duška na kakršenkoli način želite.

Goli vrh

Ker je Gorenjska znana kot hribovita regija, poleg nižji vzpetin velja premagati tudi kaj višjega. Neja Jesenko se je na enem od svojih sobotnih marčevskih izletov tako odpravila na Goli vrh, ki so ga njeni sledilci hitro prepoznali. Vzpon na 1787 metrov visoko goro, za katerega vam bo dal moči Zalin isotonic z okusom grenivke in limone, traja približno tri ure in pol, večina vzpona pa poteka po gozdu. Tisti, ki so Goli vrh že obiskali, obljubljajo izjemen razgled z vrha, ki v lepem vremenu sega do najvišjih vrhov Kamniško-Savinjskih Alp, travniki, ki se razkrijejo po prihodu iz gozda, pa so polni spomladanskih cvetlic, zlasti teloha. Izhodišče za pohod je kmetija Ancelj ali Planšarsko jezero v bližini vasi Zgornje Jezersko, ime Goli vrh pa je gora dobila z namenom. Kakšnim, lahko preverite sami na samem vrhu, lahko pogledate tudi Nejine fotografije.

Nebesa nad Šentrupertom

Kdo ne bi hotel obiskati kraja, ki se imenuje Nebesa. In Nebesa nad Šentrupertom so res nebeška. Razgled z vrha hribčka, visokega 602 metra, se vije od Mirnske doline pa vse do vrhov južne Slovenije. Če boste imeli srečo z vremenom, boste lahko opazovali Gorjance s Trdinovim vrhom, Gače, Vrhtrebnje in Snežnik, marsikaj pa je mogoče videti že na vrhu Nebes nad Šentrupertom. Lesena vzletna steza, ki je namenjena jadralnim zmajem in padalcem, je idealna za poležavanje, posedanje ob razgledovanju okolice in fotografiranje okoliških hribov ter uživanje v prigrizkih in Zali z okusom po poletju, torej Zali bela breskev, turistična kmetija Nebesa pa ob vikendih teši tiste prave apetite – po hrani in pijači. 

Krvavica

Če se boste odpravljali proti Celjskemu, si vzemite čas tudi za Krvavico blizu kraja Loke. Ampak ne takšno krvavico, v katero boste ugriznili, ampak Krvavico, v katero boste zagrizli, ko se boste začeli vzpenjati proti njenemu 909 metrov visokemu vrhu. Vzpon je kratek, lahko bi rekli tudi strm, a vreden razgleda, menda pa je na vrhu mogoče najti tudi kakšno kranjsko lilijo. Če vas ne premamijo lepote gore, vas bo morda njena posebna zgodba oziroma zgodba o tem, kako je Krvavica dobila ime. Mi vam tega ne bomo razkrili, ampak vam izvor imena postavljamo kot izziv, lahko pa namignemo, da se zaradi usode, ki je navdihnila poimenovanje tega vrha, še danes hodi sedet na sklale Krvavice ob mesečnih nočeh. In ob tem pije Zalo grenivko, ki k tej zgodbi o imenu Krvavice sede najbolj.

Boč

Med zadnjimi gorami v pogorju Karavank boste našli Boč, ki je del Krajinskega parka Boč in ga najdemo jugovzhodno od Poljčan. S svojimi 978 metri višine ni ena od najvišjih gora slovenskih, je pa strm, a še vedno primeren za vse vrste izletnikov, tudi tiste z družinami, saj bo na poti do vrha in na vrhu kaj zase našel vsak družinski član. Do cilja boste prišli v slabi uri, nagrajeni pa boste s čudovitim razgledom. Poleg doma na Boču na vrhu namreč stoji 20 metrov visok razgledni stolp, ki nudi pogled na vzhodni del Slovenije, otroci pa se lahko krepčajo z Zalo z okusi brez sladkorja in zabavajo v kočah z igrali, tako da bo to zagotovo eden od tistih izletov, ko vas ne bodo vlekli domov.

Nazaj na vse objave