Tehtnica ali jenga

14. 6. 2019

Alain de Botton, veliki britanski mislec, filozof, dušni pastir za ateiste, novodobni pridigar šole življenja, pravi, da je zavedanje o naši nepopolnosti ključno. Zavedati se moramo, da v vsem ne moremo biti odlični. Veliko slišimo in beremo o ravnovesju med delom in življenjem, da se, če se hoče, da uskladiti vse. De Botton nas strokovno, a navihano potolaži, da je to neumnost. Vsega pač ne moremo imeti. Vsaka vizija uspeha mora priznati, da nekaj žrtvuje, priznati mora, da nekje le tiči element izgube. 

Enako trdi Stacey Abrams, pisateljica in prva temnopolta ženska, ki se je v ameriški Georgii na listi demokratov potegovala za guvernerski položaj. Tudi ona zanika idejo o iskanju ravnovesja med delom in življenjem. Predlaga pa drug način urejanja življenja. Usklajevanje dela in življenja imenuje jenga. Saj poznate igro, pri kateri drugo na drugo nizate skoraj enako velike kvadre in iz njih sestavljate kar se da stabilen stolp. Nato nadaljujete z izmikanjem ene kocke za drugo tako, da se stolp ne poruši. Cilj je s čim manj potezami stolp zmanjšati do dna, ne da bi se podrl, tudi če se rahlo zamaje. Če torej za metaforo ravnovesja med delom in življenjem uporabimo jengo, pričakovanje pospravljanja življenja ni osredotočeno na ravnovesje, ampak na strategijo in izpeljavo čim boljših možnih potez. En kvader, ena naloga naenkrat. Tako urejanje, upravljanje ravnovesja bolj kot tehtanje pomeni nenehno majanje, lovljenje ravnotežja, včasih obupan poskus, da bi vsi kvadri plavali na gladini, vsaj dokler je morje mirno. 

Kako zmagati pri življenjski jengi?

Da bi dobili občutek, da nam ta precej usodna igra le uspeva, bi bilo dobro, vsaj tako se zdi nam laikom, najprej prepoznati prioritete in skrbi, h katerim usmerjamo večino svoje energije. Osredotočiti bi se morali na svoje ideje in se prepričati, da jih imamo v posesti, da smo res sami avtorji svojih ambicij. Dovolj hudo je že, če ciljev ne dosežemo, s preverjanjem avtorstva pa si prihranimo še nekoliko večjo blamažo, namreč ugotovitev v ciljni areni, da tega v resnici sploh nismo želeli, da ta želja sploh ni naša. Obstaja nekaj načinov za hitro samotestiranje avtorstva in tipa ciljev. Najočitnejši je, da razvrstite cilje glede na to, ali so pomembni ali nujni, in poiščete presek obeh množic. Nujno pomeni, da je zadeva časovno občutljiva. Pomembni pa so tisti cilji, ki prinašajo spremembe. Najbolj odločilne so torej prioritete, ki vključujejo obe značilnosti: prinesejo spremembe, samo če se uresničijo takoj.

Moram storiti, treba je storiti, dobro bi bilo storiti, morda nekoč še pride na vrsto – vse to so različni odzivi na to, kako urejamo zgornje kategorije. Poznamo jih, saj jih uporabljamo vsak dan. Splošni nasveti, napotki za urejanje življenja, ki sledijo iz njih, pa so zagonetna stvar, ne obstajajo. So le velike, radodarne poenostavitve zelo kompleksnih procesov, za katere nismo dovolj v formi, da bi jih v temelju razumeli. Mojstrica takih poenostavitev, mojstrica enostavnosti in zato mojstrica napotkov je francoska avtorica Dominique Loreau. O pospravljanju življenja je napisala knjigo Umetnost preprostosti, polno napotkov, ki so napisani in predstavljeni tako dobro, da jim bržkone sledimo sami od sebe. Nedavno je knjiga izšla tudi v slovenščini. Preprostost, pravi Dominique Loreau, je pozitivna vrlina, ki nas bogati. In res je, v naših zahodnih družbah ne znamo več živeti preprosto. Imamo preveč materialnih dobrin, preveč želja, skušnjav, možnosti izbire in preveč hrane. Poleg tega onesnažujemo vodo in zrak ter tako vso naravo. Avtorica nam zato svetuje, naj se odpovemo preobilju stvari, pa nam bo ostalo več časa za lastno telo, kajti ko se bomo dobro počutili v svojem telesu, bomo šele lahko začeli negovati svojega duha ter tako osmislili življenje in ja, našli srečo. 

Za mnoge je materialno bogastvo odsev njihovega življenja, dokaz, da obstajajo. Zavestno ali nehote povezujejo svojo identiteto in samopodobo s tem, kar imajo. Več ko imajo, bolj se počutijo varne in izpolnjene. Mnoge ta lahkomiselnost spreminja v bitja brez življenja. Izobilje ne prinaša milosti in elegance, temveč nas uničuje, spreminja v sužnje. Prav to nezadovoljstvo s preobiljem morda najlepše kaže naše telo. To vpliva tudi na naše življenje, saj ne moremo živeti mirno, svobodno, dostojanstveno, neodvisno, če smo sužnji sami sebi. Tudi telo moramo zato naučiti omejevanja, ohranjati gibčnost, skrbeti za higieno, se očiščevati in se navaditi na red. Rešitev iz malodušnega polnjenja vsega, kar nas obkroža, in samih sebe je preprostost, ki pomeni predvsem to, da imamo malo, ker smo tako odprti za bistveno in pravo vsebino stvari.

Da bi torej zmagali pri jengi, ujeli ravnovesje, dobro postavili prioritete in dosegali zadano ter po svetu hodili srečni, z lahnimi koraki, gibkim telesom in širokim nasmehom, se morda zakopljite v naslednje izbrane kratke napotke. 

  • Negujte se. Če #pazitenase, to lahko čudežno vpliva za vaše počutje, mentalno zdravje in razpoloženje. Ne bodite žrtev svojega telesa. Zato skrbite zanj in pazite, da nanj dajete in vanj vnašate čim bolj elementarna hraniva.
  • Vpijajte lepoto. Ta je v vseh oblikah nujno potrebna za srečo. Lepota je ena redkih stvari, zaradi katerih je vredno živeti. Ustvarjanje lepega življenja je najvišje poslanstvo.
  • Bodite lepi tudi sami. Vse naše napake in drobne težave so priložnost, da se naučimo spoznavati sami sebe in zoreti. Ko začutimo, da smo privlačni, taki tudi postanemo. Lepoto sestavlja več dejavnikov: samozavest, ponos, opazna navzočnost, hoja, zanos ...
  • Zasužnjite denar. Naše življenje je zapleteno, ker denarju ne pripisujemo pravega pomena. Denar je moč, ki, če hočemo ali ne, oblikuje naše življenje. Denar naj postane vaš suženj in ne vaš gospodar.
  • Imejte čas. Ljudje si želimo imeti čas, nato pa se sprašujemo, kako bi ga zapravili. Vsak od nas bi moral biti sposoben, če je to potrebno, dve ali tri ure čakati na vlak, ne da bi kar koli počel, biti le sam s seboj.
  • Živite vsakdan. Vsak dan posebej je edina stvar, ki je res naša. Svoje življenje živimo danes, ne včeraj in ne jutri. Čas je nedotakljiva sedanjost. Bodite prisotni v trenutku, postanite eno s tistim, kar prav takrat počnete.
  • Odpovejte se preobilju. Kupujte le tiste stvari, ki jih res potrebujete, in ob tem ne glejte na ceno, ampak na to, da so ti predmeti res uporabni in kvalitetni. Ne kupujte si množično stvari, ki jih sploh ne potrebujete in se vam nalagajo po vseh kotičkih stanovanja. Lahko se odločimo, da bomo bogati, ker bomo imeli malo.
  • Izboljšajte svojo notranjo ekologijo. Duševnost si lahko zasmetimo z negativnimi, razburjenimi, zaničljivimi mislimi ali z dvomom. Vse to moramo odstraniti, da si bomo notranjost ekološko izboljšali, in nadomestiti s pozitivno naravnanostjo. Notranja ekologija je notranje prizadevanje za lastno popolnost, kar lahko imenujemo duhovno delo.
  • Jejte manj, vendar bolje. Naučite se živeti z lakoto.
  • Pijte vodo, najosnovnejšo tekočino, ki telo čisti in hkrati pomaga pri prenosu snovi, njihovi razporeditvi in raztapljanju.
  • Zmanjšajte število naslovov v svojem telefonu oziroma beležki.
  • Naučite se zavračati. V naši družbi je bolj sprejemljivo, da si ljubezniv in hinavski, kot da si neposreden in pošten.
  • Pazite, kaj govorite. Če nimate povedati nič prijaznega, ne recite ničesar.
  • Ne kritizirajte drugih. S kritiziranjem ne poveste ničesar o drugih, pač pa veliko o sebi.
  • Od drugih ne pričakujte ničesar. Vi in res samo vi ste odgovorni za svoja dejanja.
  • Ne poskušajte spreminjati drugih ljudi. Nanje lahko vplivate le, če ravnate tako, da si bodo želeli posnemati vaš življenjski slog, vedenje in prepričanje. Vsi želijo posnemati tiste, ki žarijo od sreče.
  • Veliko berite, veliko pišite. Potujte.

Če verjamete ali ne, če boste ubogali ali ne, dobro je sem in tja razmisliti, kako smo. Popiti požirek vode, ga zaznati v telesu, sprejeti vase, se kam daleč zazreti in nabrane moči ne takoj raztrositi med drobne vznemirjajoče nepomembnosti. Ravnovesje je tek na dolge proge, ki, hvala ustroju, traja do našega bridkega konca. Kot pri jengi je želja po prilagajanju in nenehnem preverjanju zadanega osnovna. In če kdaj začutite, da so se kvadri sesuli? Nič ne de, spomnite se, da vedno lahko začnete znova. 


Zapis izraža stališče avtorja, in ne nujno tudi naročnika objave, Pivovarne Laško Union.

jenga
Nazaj na vse objave