Zalin oktober je bil tudi letos obarvan rožnato

17. 11. 2021

Tudi letos je Zala z osveščanjem na družbenih omrežjih in podporo ter udeležbo na športnih dogodkih na prostem podprla skupnost Združenja Europa Donna Slovenija in obeležila rožnati oktober – mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Podobno kot v večini razvitih držav je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah.

Z osveščanjem smo letos pričeli že septembra na teniškem turnirju WTA v Portorožu, kjer je Zala skupaj s Teniško zvezo Slovenije sodelovala kot sponzor. »Zdrav način življenja je vrednota, ki je zelo pomembna v mojem življenju. Starša, ki sta oba zdravnika, me že od malih nog učita takšnega načina življenja. Oba sta pravi zgled za to. Pomembno je ozaveščati in opozarjati, da zdravje ni samoumevno. Pomembno je, da so punce seznanjene s postopki odkrivanja bolezni v zgodnji fazi. Pomembno je, da se dekleta pozanimajo o tem in zberejo potrebne informacije,« pa je ob tej priliki povedala teniška prvakinja Kaja Juvan. 

Zgodnje odkrivanje lahko rešuje življenja

Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti je izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili od 30 do 50 odstotkov primerov vseh rakov.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. »Na vabilo na preiskavo se odzove okoli 75% vseh žensk, vendar bi bilo dobro, če bi se ta odstotek še povečal. Bolj zgodaj kot odkrijemo raka dojk, bolj je ozdravljiv. Manj je terapij, manj obsežno je zdravljenje, manj je poznih posledic in ženske se hitreje vrnejo v običajno življenje,« k mesečnemu pregledovanju in odzivu na vabilo spodbuja Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija. 

Aktivno življenje in hidracija zdravo življenje

Z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo lahko veliko prispevamo k svojemu zdravju. »Celo življenje sem premalo pila. Tega sem se zavedla šele v času kemoterapije, ko sem morala užiti res veliko vode, da sem prečistila telo. Jaz temu rečem, da gredo z vodo slabe celice ven in lahko nastanejo nove, kar je s pomočjo vode edino mogoče. Nisem strokovnjakinja, a lahko rečem, da je takrat, ko si žejen, že prepozno,« pravi Jana Koteska, ki je pred več kot desetimi leti prebolela raka dojk. Darja Molan, ki je diagnozo premagala pri svojih tridesetih, pa kot preventivo navaja tudi skrb za čim manj stresa v življenju. »Se mi zdi, da je veliko na tem, da se izogibamo stresu, zato poskušam živeti s čim manj pričakovanji, ker se mi zdi, da so ravno ta najbolj stresna, ker se lahko izjalovijo.« 

Pogosto začnemo o svojem zdravju razmišljati šele, ko gre nekaj hudo narobe. »Zdravje sedaj jemljem čisto drugače. Pri 26ih nisem gledala na to, ali se dovolj gibam, dovolj pijem in ali zdravo jem. Po tej izkušnji pa sem zdravje res postavila na prvo mesto in vse to zares vpeljala v svoje življenje,« je povedala Jana v pogovoru s Tjašo Kokalj Jerala v spodnjem videu. 

Rak vpliva na celo družino, ne le na žensko

»Zdravljenje ni lahko. Sprašuješ se, ali ti bo uspelo. Na tej poti izgubiš tudi nekaj prijateljic, ki si jih spoznala v boju proti raku in si srečen, da lahko rečeš življenju 'hvala, da sem tukaj',« svojo izkušnjo opiše Darja Molan, ki je ob prejeti diagnozi sama vzgajala komaj eno-letno hči. »Spraševala sem se, kaj bo z njo, če mi ne bi uspelo. Jo bodo drugi lahko imeli tako radi, kot jo imam rada jaz? Morala sem si zadati konkretne cilje – prvi je bil, da si jo želim videti stopiti v prvi razred osnovne šole. In ko se je to pred tremi leti zgodilo, sem bila presrečna.« Sedem let po premaganem raku dojk si postavlja nove cilje.

Mesto ža žensko moč

Zala je tako kot lansko leto mesec oktober posvetila osveščanju o bolezni in preventivnem ravnanju. Pod sloganom Mesto za žensko moč smo na družbenih omrežjih delili vsebine, ki spodbujanjo k skrbi za svoje zdravje in zdravje vseh žensk v naši bližini. Ustvariti smo želeli krog žensk, ki bi druga drugo bodrile in navijale za posamezne bitke, ki jih same in skupaj ženske bijemo vsak dan. Pri tem se nam je že drugo leto zapored pridružila nekdanja manekenka Jana Koteska, ki je pred enajstimi leti, pri svojem 26. letu prejela diagnozo rak dojke. »Super ženska je v vsaki izmed nas in takrat, ko nam je res najbolj hudo, jo moramo izvleči, najti. Z njeno pomočjo in podporo drugih lahko premagamo vse težke ovire, tudi takšno kot je rak na dojkah.«

Tek za zdravilo in redno gibanje za dolgo in zdravo življenje

Letos je Zala v podpori Združenju Europa Donna Slovenija promovirala tudi športni dogodek Race for the Cure, ki je bil namenjen zbiranju sredstev in osveščanju o raku dojk v Evropi. Dogodek je letos potekal v digitalni obliki, pridružil pa se je lahko vsak. Zato smo preko Zalinih profilov in v sodelovanju z Jano Kotesko pozvali naše sledilce, da se odpravijo na tek ali sprehod po svoji soseski ali mestu in na ta način podprejo vse ženske, ki so prejele slabo diagnozo. 

Oktobra pa nismo tekli samo doma, ampak smo gibanje in zdravje na prvo mesto postavili tudi na Volkswagnovem 25. Ljubljanskem maratonu, kjer je Zala sodelovala kot sponzor dogodka. V Zalinih barvah so tekli tudi zaposleni Pivovarne Laško Union. Ponosni smo, da se je dogodka udeležila tako številčna ekipa sodelavk in sodelavcev, in seveda dejstva, da je letos tudi ta največji športni dogodek potekal v rožnatih tonih. Zala je kot doslej skrbela za hidracijo na največjem tekaškem dogodku pri nas.

Tekom leta smo z različnimi mesečnimi aktivacijami skupaj s sledilci na družbenih omrežjih skrbeli za kondicijsko pripravljenost in dobro počutje v lastnem telesu, saj spodbujamo gibanje, zdrav življenjski slog in redno hidracijo. 

Oglejte si vadbo Špele Kozan. 

Nazaj na vse objave